Trimmade trumpeter.

Änglatrumpeter har blivit vår grej av någon anledning. Kanske för att moderplantan är så tålig och av så bra kvalité. Söker man en enkel växt är änglatrumpeten inte något hett tips eftersom den inte är vinterhärdig, kräver vatten och näring i ansenlig mängd och måste förvaras inomhus vintertid.
Den magnifika blomningen och doften kompenserar allt slit och i år ska jag försöka stamma upp två skott till trumpetträd. Vad jag förstår blir blomningen lite sämre när man tuktar trumpeter men jag hoppas ändå det är värt besväret. Skulle vara kul att få lite höjd på plantorna, åtminstone 150 centimeter.

Årets inköp

Jag är inte något fan av att förgro frön. Det av många anledningar. Dels är det för pilligt att se till att det är rätt ljus, lagom fuktighet och värme. Dessutom gillar jag inte att lägenheten förvandlas till växthus. Sorry, jag är för mycket estet för att jag ska kunna leva med plantor i vardagsrumsfönstren. Jag tycker också att jag över tid har misslyckats med de flesta fröer jag sått på förhand, som exempelvis de vita solhattarna.
I år har jag ändå köpt ett antal fröer, men nu är strategin att det ska vara växter som kan sås direkt på friland. Dessa tre val är gjorda från sajten Rara fröer. Har inte någon erfarenhet av nätbeställningar men det blev denna websajt eftersom den hade de växter jag sökte. Att företaget inte har möjlighet att administrera kortbeställningar är lite anmärkningsvärt. Postförskott känns ju lite... 1900-tal.
Jag är förtjust i lupiner. De växer efter vägarna hemma i Gästrikland och påminner om bilturer vi gör under sommaren då de målar vägrenen i blå nyanser. Till min glädje finns det helvita varianter och det är denna Lupin Noble Maiden som jag beställt. Lupinen är en växt som det varnas för eftersom den gärna sprider sig, men jag ska se upp. Det är i alla fall kul med en växt som man kan plocka ofta och vara generös med i buketter.
En annan blomma som gör sig i buketter är ringblomma. Det här är en afrikansk ringblomma som används i Linnés blomsterur. Den är utslagen bara mellan 10-17. Vi får väl se om det blir en hit eller en flopp med Glistering White i rabatterna...
Krasse har vi haft förr som marktäckare då vi hade jorden i täckt träda för att utrota ogräset från helvetet - Parkslide. Då hade vi en blandad kompott i rött, orange och gult. Otroligt häftigt, alltid doftande och blommande fram till frosten. I år testar vi en vaniljvit variant vid namn Milkmaid.

Ledorden för årets inköp är alltså lättodlat och generöst.



RSS 2.0