Blomfrossa



Äntligen har vi blommor i sådan omfattning att det bara är att plocka när man vill ha en bukett. Ringblommorna ståtar generöst och några fick följa med till mitt arbetsrum.


Prima pären



I helgen tog Tommy upp den första potatisen. Dessa har bott i hinkarna och blasten såg lite ledsen ut, så därför fick de komma upp ur myllan.

Skuggigt



Det var rea på plantagen, halva priset och då slank två Rodgersiaplantor ner. De trivs i skugga så kanske ska de få flytta ned i landet på norrsidan.



Fänrikshjärtan trivs också där det inte är gassande sol, dessa står bakom strävdeutsian. Hoppas de förökar sig...

Allt på en gång...



Tidigare än någonsin var vår strävdeutsia. 17 juni såg den ut så här.



Slingerkrassen Milkmaid slog ut den 18 juni (alla blommor verkar komma samtidigt just nu) Vi kanske hade förväntat oss blommor som var lite vitare än så här... men vi hade blivit varskodda av en kollega att den skulle vara gräddfärgad.

Våra vita rosor



Den 17 juni blommade Tommys impulsköp, den vita klätterrosen som inte kostade många tjugor. En dag senare följde vår buskros Iceberg efter.


Pionparad



Pionen hemifrån trivs på sin nya plats trots att blommorna inte gärna flyttas. Den 17 juni hade den en så här fin knopp. Dagen efteråt slog den ut, mer praktfull än någonsin.


Tada! Tidig trumpet!



Den 16 juni blommade den ena av våra två uppstammade trumpeter. Rekordtidigt. Annars har den 11 juli varit datumet då de blommat.

Lilla snigel akta dig.



Det är otrevligt när man plötsligt hör det dova ljudet under sulan av en krossad snäcka. När jag ser att en liten husvarelse är i farozonen brukar jag plocka undan den från trädgårdsgången men i detta fall stannade vi och studerade den lilla moluskens framfart. De är ganska raska.

Afrikanska blommor



Vita ringblommor upptäckte vi när vi surfade trädgårdssajter i vintras. Den 12:e juni slog den Afrikanska ringblomman ut i vår rabatt.

Urban trädgårdskonst



Bredvid vår kolonilott går ett övergivet järnvägspår in i Erikdsalsberget. Titt som tätt kommer vindpustar därifrån med doft från sprayfärg. När vi tog en kvällspromenad upptäckte vi dessa urbana svar på trädgårdstomten.


Gula överraskningar



Vitt är grundfärgen på vår täppa. Men vissa växter vill annorlunda och ibland har vi glömt bort vad vi har planterat. Det vi trodde var en Iris från vår granne Frederik visade sig vara en daglilja från vår granne Ewa.



Vitsipporna hemifrån Ockelbo visade sig bli gula när vi satte dem i Stockholmsjorden. Hur gick det till?

Berget blommar



Våra Jätteallium, Mount Blanc, slog ut den 7:e juni.


Sista etappen



Vårt murprojekt, att terrassera tomten med annat än plankor och sprängsten som fanns där förr, börjar närma sig slutet. Tre odlingsbäddar i U-form ska ge Tommy gott om planteringsutrymme för tomater, kryddor och jordgubbar.

Bedrägliga blommor



Fördelen med frilandsodling är att man slipper plantera i förväg på fönsterbrädan. Nackelen att det är svårt att veta vad som är ogräs och vad är blommor när det man satt börjar komma upp. I vårt ringblommeland dök mängder av dessa växter upp med blad som med lite god vilja skulle kunna vara en variant på ringblommans. Hrpf.

Blågul dag.



6:e juni satte vi upp flaggan och åt sill. Inte mer med det... Eller jo, Gertrud, Cecilia och Yann kom förbi och blåste såpbubblor.



Rosor och ohyra

Vår ros Iceberg mår förträffligt. Förträffliga tycker också bladlössen att dess knoppar är. Tommy gillar inte krypen så därför får de smaka på hans spray.

Ulph och Anna-Elina på besök.

Just när Tommy och jag pustade ut efter ett kvällspass hojtade det bakom staketet. Min kollega Ulph var på kvällspromenad med sin fru Anna-Elina.

Inspektion i dalen

Söndagen den 29 maj var det den årliga synen av föreningens lotter. Veckorna innan har det pågått en febril aktivitet hos kolonisterna (med några undantag) för att få det snyggt till granskningen. För första gången under den tid vi har varit medlemmar regnade det. Rätt mysigt var det i alla fall och vi fick inga anmärkningar även om styrelsen undrade lite hur vi tänkte med allt grus på vår lott. Vi förklarade att det bara var tillfälligt eftersom vi just var i färd med att göra bärlager till våra sista odlingslådor.

Funkiarabatten

Grann-Frederik har skänkt oss sina funkior. Till en början var den här rabatten bara ett "transitland" där vi stoppade ned sådant som inte hade någon plats annars. Så här med facit i hand är vi rätt nöjda med kompositionen av Funkia, Syrén, den låga mörka Revsugan och så de svarta Parrot-tulpanerna.
Inför hösten ska jag försöka komma ihåg att köpa fler svarta tulpaner och framför allt, jordförbättra denna rabatt som knappt har fått någon omsorg när det gäller mullen.

Tagna av vinden

Det har blåst ordentligt de senaste dagarna. De stackars uppstammade änglatrumpeterna har tappat ett och annat blad och när vi kom ner en kväll möttes vi av denna syn. Våra tulpaner har väldigt generösa blommor som tyvärr lätt tar vind. Resultatet blir knäckta stjälkar.
När vi inventerade vindens härjningar upptäckte vi den här krabaten. Spindeln matchar blomman men blev inte förtjust när jag var närgången med kameran. Därav försvarsställningen.

RSS 2.0