Vid torghandelns slut.



Agapanthus är en vacker växt, men den kostar rätt mycket. Idag gjorde jag en trevlig upptäckt; torghandlarna vill gärna bli av med blommorna innan stängningsdags och ger rundliga rabatter. Hoppas samma sak händer i morgon, annars får jag gräma mig över att jag inte tog tillfället i akt.

Den finns i en blå variant och kallas då för Afrikas blå lilja. Den vita går under namnet kärlekslilja. Var det något mer den söte försäljaren ville med sin rabatt?

Den övervintrar knappt i Sverige, så den mår bäst av att bo innomhus innan frosten kommer. Den står lämpligen någonstans där det är 6-8 grader, och ska ha kvar bladen under hela vintern. Den får inte torka ut, men inte heller övervattnas. Låter som den kräver samma uppmärksamhet som änglatrumpeterna.

Industriellt


Lampan ovanför spisen är en gammal industrispotlight som jag fann på en loppis. 20 spänn för en äkta Luna-lampa - wow!


Ännu fler djur...



Idag kom Doris förbi. Hennes matte hälsade på vår granne, men hon verkade gilla oss bättre. Allra bäst var de fläckar i vår gräsmatta som luktade "intressant". Hon gnuggade sig länge mot dem... se själv.

Räddad i sista stund.



Min mamma är en hängiven mattväverska, eller ja, hon är en fena på att klippa mattrasor i alla fall. Det har hänt att hon utbrustit "-Åh, vilken fin skjorta du har, den skulle vara snygg som mattrasa". Det är väl en sak om hon säger så till oss i familjen, som vet hennes fäbless och att det är den finaste komplimang hon kan ge. Men det finns andra som snarare sett det som en förolämpning, vilket jag nog kan förstå.

Min mors mattrasiver gör ibland att jag får slita snygga tyger ur händerna på henne, som den här 50-talsgardinen som blev en utmärkt duk. Sockerskålen och gräddsnipan hittade jag på myrornas för 20 spänn. Galet billigt för en affär som jag annars tenderar att ta ut överpriser.

Sommarradio




Tivoliradion är fukttålig, har lång batteritid och går att ta med överallt.
Mina tre lyssningstips är:

Sommar i P1 - radioklassikernas radkoklassiker.
Brunschrapporten i P3 med fabulöse Henrik Torehammar.
Radio 107.5 - Den gör gräsmattan till ett dansgolv.


Gräset växer... som gräs.




Och våra änglatrupeter är dramaqueens. En dag utan vatten och uppmärksamhet slokar dom med bladen och hotar med döden... sådana divor. Gräset gillar vädret med lite skurar och inte så stekande sol, jag får klippa ofta. Vi borde anlägga en riktig gräsmatta, den vi har är bara stampad lera med gräsfrö som vi gjorde i all hast första sommaren vi hade lotten. Gräsmattan är så hård att jag av misstag böjde regnmätaren när jag försökte sticka ner den i jorden. Det säger väl allt...

Vilken dag som helst...



... kommer alliumen blomma. Spännande.

Mammas fingerborgar


Fingerborgsblommorna kommer från min mamma, de frösår sig själva och är grymt tacksamma. Bra att dom är höga också för att man ska kunna njuta av dom från altanen. Humlor, bin och getingar älskar att krypa in i klockorna... vår rabatt är väldigt välbesökt, men flygfäna syns inte på bild... Tommy undrade om trädgårdstidningarnas fotografer jagade bort dem innan fototillfället... jag är tveksam.

§1



I tisdags var jag på vernissagen av utställningen §1 som samlar queerhistoria från flera museer i stan. En av montrarna gav mig en idé till spaljéer, upplysta underifrån. Något att bygga kanske, men jag tänker i sådna fall satsa på vita ribbor och kulörta lysrör.

Dansk snygging



Rosen Ilse Kron Superior är inne på sitt andra år och redan har den tiotalet knoppar. Den är klättrande till sättet så vi fantiserar om hur den om några år kommer att vara draperad över vårt staket mot kommunens mark. Rött och vitt - så lämpligt.

Hälsning hemifrån



Syrenen och den gamla betongkrukan skickade mamma med oss när vi åkte hem från midsommarfirande. Vilken bonus, utöver kubbspel, bastu och bad.

Skulpturalt



Nu (23 juni) har jättealliumen blommat över. Kvar är fröställningen. Cool den också.

Daggkåpa



Tommy tycker de är i torftigaste laget, men jag gillar våra krukor med grönt.

Snygging från Asien.



Den enda växten, förutom det förhatliga ogräset Parkslide, som fanns på lotten när vi tog över den var denna buske. Det är en strävdeutsia, och har påbrå från öst. Det får klippas rätt rejält vart annat år, och då blommar den lite mindre sommaren efter. Det är en sådan sommar i år, men ändå är den praktfull.

Midsommarlunch



Innan midsommaraftonens norrlandsturé blev det lunch. Laxbomber och sedan jordgubbar med vaniljyoghurt. Bästa desserten!

4 juni.



Jättealliumen som Tommy hittade på Zetas (lovar att skriva upp sorten) tog sig fint. Tre av fem lökar i alla fall. Vi satte dem för tätt så vissa plantor skymdes för solen. Bild från 4 juni.

Någon sugen på lite sork?





Sommarens snyggaste katt, Sarastro, kom på besök. Med sig hade han Magnus och Anders som också prydde vår altan. Sarastro var dock inte särskilt sugen på sork som jag hade hoppats, laxsnittarna var mer i hans smak. Att M o A gilla dem också var inte lika otippat...


Tidiga men sena.



Redan i oktober, en månad efter att vi satt lökarna som ska resultera i mörklila allium, började de sticka upp. Vi blev förfärade eftersom de inte skulle komma förrän efter vintern. Vi förutsatte att de skulle vara förlorade, men de klarade sig galant till våren utan att frysa. Den 25 maj fann vi till vår glädje knoppar. Nu i slutet av juni kommer de slå ut vilken dag som helst, lovar bildbevis.

Lökigt.



Vissa saker räknar man inte riktigt med. Sorkars förtjusning för våra Black Parrot-lökar till exempel. Vi satte ett 40-tal, drygt hälften kom upp... så det där svarta blomhavet innfann sig inte riktigt.
Jag hann inte riktigt föreviga kjesarkronorna innan de blommade över, men de var praktfulla. Vi hade räknat med att de skulle vara röda, men istället var de gula... sånt händer. De är coola även efter blomning, lite annanasstuk liksom.


Vit vår



Jag fattar inte varför petunior har så dåligt rykte, de är ju toppenfina och tacksamma. Dessutom har vissa sorter en svag söt doft. Här får de samsas i betongkrukorna med två klematis, Mrs Bateman.

Muterade tulpaner



I höstas anlade vi de första riktiga rabatterna, och i våras gav  vårt arbete verkligen utdelning. Bland det häftigaste var dessa vita tulpaner som blommade länge med stora, nästan pionliknande blommor. Jag ska kolla upp vad de heter men men 23:e maj såg de ut så här.

Rikedom



Det är väl i stort min mamma som är orsaken till mitt trädgårdsintresse. Min pappa är konstruktören av de hus jag ritat. De bor i en liten stuga i södra norrlands finnskogar. På våren kretsar deras liv kring veden, för en stor vedhög är den bästa huvudkudden en kall vinter. Av förklarliga skäl ser mamma nöjd ut i år.

Belöning


Efter vårstädningen ska man belöna sig. Räkbomb och kaffe funkar fint!

Ur telefonarkivet - Mammas matta



Den 5:e maj städade vi ur stugan. Ut med änglatrumpeter och torkad jord, in med mammas matta som hon vävt enkom för oss. Den är inspirerad av stockholmsvåren. Grå snö och krokus som sticker upp ur sörjan. Förra året var tanterna till sig och ville köpa verket när vi hade öppen trädgård. Våra tama getingar gillade inte kvinnorna dock, och visade det med all tydlighet genom ett välriktat stick. Vakgetningar är bra getingar.

Heta dagar...

Nöden är uppfinningarnas moder: Jag har extremt svårt för sol och värme och därför har jag inte gärna varit på kolonin heta dagar. Men med hjälp av vattenslangen, parasollfoten och ett munstycke som skapar vattedimma har jag det perfekta instrumentet mot överhettning.


Så många bilder....

Tanken med bloggen var ju att ha den som en odlingskalender, men så länge det inte finns bredband på kolonin... Jag har drösvis med bilder dock som jag tagit under våren, ska börja beta av dem nu.


Staketväxt



Trådstaketet är fyllt av klätterväxten, och vi borde rensat det för länge sedan eftersom vegitationen skymmer våra trädgårdsland. Men när jag igår lite halvhjärtat började slita i rankorna upptäckte jag att det var en otroligt cool växt som slingrat sig på plats kring ståltråden. Två rankor fick jag bort, nu huserar dom i en vas i stugan. Kolla in de spiralformade utlöparna!

RSS 2.0